Voorgaande Nieuwsflitsen

Nieuwsflits BewOGEN

Nieuwsflits 09

Nieuwsflits Afscheid Daniëlla

Nieuwsflits 08

Nieuwsflits 07

Nieuwsflits 06

Nieuwsflits 05

Nieuwsflits 04

Nieuwsflits 03

Nieuwsflits 02

Nieuwsflits 01

Recente artikels

Nieuws

Week van de Vrijwilliger

Geschreven op in de categorie Vrijwilligers.

Slideshow slide 1 van actief.

Gerda als voorrijder op de tandem

Tandemtocht

Gerda zit op een bankje samen met cliënten

Uitstap Planckendael

Gerda helpt met boogschieten tijdens de Highlandgames

Highlandgames

Gerda kijkt verwondert tijdens rondleiding in plantentuin

Bezoek aan de plantentuin in Meise

Gerda kijkt achterom tijdens een wandeling

Daguitstap

Gerda in de kop van de Polonaise

Gerda tijdens Après-ski

10 jaar vrijwilligerswerk bij de Markgrave
“ mensen komen naar hier om zichzelf te geven”

Sinds 2010 is Gerda een vrijwilliger bij het Activiteitencentrum de Markgrave. Het is de 'week van de vrijwilliger' en de uitgelezen kans om haar 10 jarig jubileum te belichten met een interview! 

 

Hoe ben je toen bij de Markgrave terechtgekomen? Welke activiteit sprak je aan?
Gerda: In het straatbeeld kwam ik geregeld de tandemmers van het Activiteitencentrum tegen, en dit sprak me heel erg aan. Ik fiets ontzettend graag, mijn man iets minder en daarom dacht ik, dit is iets voor mij! Via een kennis die ook vrijwilliger was bij de Markgrave ben ik zo in contact gekomen.

Hoe was de start voor jou? Je eerste kennismaking met vrijwilligerswerk?
Gerda: Ik voelde me direct thuis en vond het heel leuk in het begin op wisselende momenten mee te gaan. Zo leerde ik iedereen kennen. Nadien koos ik voor een vast moment, op donderdagnamiddag. Naast het Tandemmen waar ik eigenlijk voor kwam, groeide er een band met de mensen en genoot ik steeds meer van de andere activiteiten. Daguitstappen, Nordic Walking, Restaurantje in huis, de jaarlijkse sportdag. 

Daarnaast was ik zo gebeten door het vrijwilligerswerk dat ik ook startte in Park Spoor Noord als vrijwilliger met de 'fietsschool'. Dit combineer ik nog steeds.

Waar krijg je het meeste voldoening uit? Is vrijwilligerswerk voor jou een win-winsituatie?
Gerda: Ik vind het fantastisch, tijdens het tandemmen, vertellen mensen over hun leven. Hun wereld die voor mij opengaat.
Voor ons allebei een fijne dag, dat is mijn loon: dat ze 's avonds naar huis gaan en zich goed voelen en dan voel ik me ook goed. 
 
Wat heb je geleerd over blinden en slechtzienden?
Gerda: Het eerste wat me echt opviel is dat blinden en slechtzienden niet anders zijn, ze zijn zoals jij en ik. Met hun bekommernissen, goede dagen en slechte dagen. Je leert hun moeilijkheden kennen, en vanzelf leer je hun kwaliteiten. 

Wat ik zo bewonder, ze hebben zoveel interesses en gaan op zoek hoe ze die interesses en talenten kunnen benutten. Tijdens de gesprekken op de tandem sta ik steeds versteld van wat hen allemaal bezighoudt. Hoe druk ze het hebben, maar ook zoveel plezier in het leven! 
Wat me nog opvalt is dat er zoveel mensen op zoek zijn naar de liefde. 
Dat is een thema dat velen bezighoudt en waar ik jammer genoeg weinig antwoorden op heb. 
 
Zijn er doorheen de jaren veel dingen veranderd? 
Gerda: Ik ben heel blij met de komst van de elektrische tandem. Dit geeft me iets meer ademruimte tijdens boeiende gesprekken (tijdens sommige gesprekken vergeten achterrijders al eens te trappen) en het zorgt ervoor dat ik in de toekomst langer mee kan met de groep. 

Waar droom je nog van als vrijwilliger?
Gerda: Dat ik nog heel lang kan blijven fietsen want ik doe dit echt doodgraag. Ik zeg ieder jaar nog 10 jaar! Maar als het niet meer zou lukken, dan zoek ik een andere activiteit om mee te doen. 

Vind je je contact met de andere vrijwilligers belangrijk? Heb je veel aan de vormingen, teamdagen? 
Gerda: Ik vind het heel belangrijk een goed contact te hebben met de andere vrijwilligers en de begeleiders. Wat ik ook fijn vind aan de vormingen, is het kennismaken met het huis (de organisatie). Ik wil graag betrokken zijn. De foto-albums (gemaakt door de vrijwilliger Paul) die hier liggen zijn voor mij ook altijd een plezier om in te kijken, het is leuk om mensen terug te zien!

Wat wil je een nieuwe vrijwilliger nog meegeven?
Gerda: Wat ik vooral hier zie, mensen komen naar hier om zich te geven.
Mijn man zegt wel eens, ga je naar de scouts? Zo voelt het wel, het gevoel van samenhorigheid. We trekken aan hetzelfde zeil. We gaan ervoor, we maken plezier! 

Ben je na dit interview geprikkeld om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de Markgrave? Neem dan zeker contact met ons op: vrijwilliger@demarkgrave.be. Meer info kan je ook op onze website terugvinden.