BuSO Heropleiding

braille les

Onze BuSO school is een OV1 Type 6 school. Type 6 verwijst naar de doelgroep van personen met een visuele beperking. In opleidingsvorm 1 beogen de activiteiten vooral het ontwikkelen van de zelfredzaamheid, de communicatiemogelijkheden, de senso-motoriek en de sociale vorming van de leerlingen in de contexten wonen, werken en vrije tijd.

Onze school wil inzetten op de verbetering van kwaliteit van leven van personen met een visuele beperking..

Bij BuSO De Markgrave sta jij centraal. Samen ontdekken we waar jouw talenten, interesses en doelen liggen. Op basis daarvan stellen we een individueel opleidingstraject op, helemaal afgestemd op wie jij bent en waar jij naartoe wil.

Onze school biedt een brede waaier aan lesdomeinen: van ICT, talen en kookles tot mobiliteitstraining, braille en sociale vaardigheden. Zo krijg je de kans om te groeien in kennis én zelfvertrouwen.

Spreek je thuis een andere taal dan Nederlands? Ook dan ben je meer dan welkom. We begeleiden je stap voor stap, zodat jij je hier snel thuis voelt.

We geloven sterk in een aanpak op maat. Daarom werken we handelingsgericht: we kijken naar wie jij bent, wat jij nodig hebt en waar jij naartoe wil. Zo zorgen we ervoor dat jij zoveel mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij – op het vlak van wonen, werken én vrije tijd.

Omdat werk voor veel leerlingen een belangrijk onderdeel is van een zinvolle dagbesteding, zoeken we samen naar wat bij jou past. Dat kan een gewone job zijn, maar ook een alternatief traject met de juiste ondersteuning. Wat telt, is dat jij je goed voelt in wat je doet.

Een vrouw snijdt frietjes tijdens de kookles
Een man schuurt een plaatje hout
Ik leer hoe ik de regie van mijn eigen leven terug in handen kan nemen.
Dominique
Een vrouw met een naaimachine

Hoe? 

Als OV1 BuSO school vertrekken we vanuit de leerling en zijn onderwijsbehoeften. Leerlingen komen hier les volgen vanuit verschillende noden met als gemeenschappelijk einddoel het zo zelfstandig mogelijk  te functioneren in de maatschappij. 

We vertrekken in de eerste plaats van een ruime beeldvorming met verschillende onderdelen. Bij de intake wordt gevraagd naar persoonskenmerken, omgevingskenmerken, afgelopen school- of werkervaring, gebruik van hulpmiddelen, interesses en hulpvragen. Deze gegevens worden dan bewaard in een afzonderlijk document rond beeldvorming, dat doorheen de schoolcarrière wordt aangevuld en geüpdatet naargelang er nieuwe informatie beschikbaar is.

Vanuit deze beeldvorming en de gesprekken die we hebben met onze leerlingen gaan we op zoek naar de specifieke onderwijsbehoeften van de leerling. Zo komen we tot een individueel aangepast curriculum (IAC) voor elke leerling. 

Omdat het niet mogelijk is om individueel onderwijs te geven bekijken we in welke pedagogische eenheid de leerling voor welk lesdomein het best past. Een les of thema kan worden voorbereid voor de hele klasgroep maar er wordt steeds rekening gehouden met de individuele noden van elke leerling in de manier waarop een les wordt gegeven. 

Veel leerlingen komen op intake met een zeer specifieke hulpvraag (bijvoorbeeld: leer mij Nederlands), maar wij willen verder gaan dan die ene vraag. Het is onze visie om samen op zoek te gaan naar andere behoeftes opdat een persoon een volledig en evenwichtig pakket aan lessen krijgt waarbij de drie pijlers van OV1 centraal staan, nl. wonen, werken en vrije tijd. 
Het doel van OV1 is immers de integratie in een beschermd leefmilieu en een zo ruim mogelijke zelfontplooiing om je eigen leven (terug) in handen te nemen. 

AANMELDING ZORGLOKET 

Heb je vragen over ons aanbod of wens je meer info?  

Vul ons contactformulier in met je vragen of neem rechtstreeks contact op. 

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden. Alle informatie die je via dit formulier doorgeeft, komt terecht bij ons Zorgloket en wordt vertrouwelijk behandeld.

Verzenden